Смачне Закарпаття

Маршрут подорожі:
1 день: Львів
(виїзд о 08:00 год.) — Ужгород (обід, екскурсія містом, вільний час) — Барвінок (2 години відпочинку в термальному комплексі «Золота Гора») — Берегівський район (дегустація вина, поселення, вечеря, ночівля).
2 день: Берегівський район (сніданок, виїзд о 08:30 год.) — Виноградів (дегустація сиру на буйволиній фермі) — Ботар (дегустація леквару) — Чинадійово (обідо-вечеря, екскурсія замком Сент-Міклош) — Львів (повернення орієнтовно о 23:30 год.).

Вартість туру

795 грн.

Період туру

23.06.2018 - 24.06.2018

Тривалість туру

2 дні / 1 ніч

У вартість туру входить

  • проїзд автобусом туристичного класу,

  • ночівля в садибах зеленого туризму (1 ніч),

  • екскурсійний супровід по дорозі та на екскурсійних об’єктах,

  • страхування на час подорожі.

Додатково оплачується

  • харчування,

  • вхідні квитки в туристичні об’єкти,

  • дегустації.

План подорожі

Перший день


Виїзд зі Львова о 08:00 год.
Зраненька виїжджаємо в дорогу. Попереду нас чекають мальовничі Карпати, таємничі закарпатські замки і привітні містечка, дегустація традиційної закарпатської кухні і купання в термальних джерелах. Тож готуймося до яскравої та насиченої поїздки!

Приїзд в Ужгород 
Ужгород – невелике містечко, але історія його надзвичайно давня. Тут завжди були прикордонні землі, де стикалися між собою не лише православний світ із католицьким, але й католицький із протестантським, і не завжди мирно. Тож не дивно, що тут знаходиться одна із найдавніших фортець в Україні – Ужгородський замок.

Земляні укріплення тут існували ще у часи першої згадки про місто під 872 роком. А кам’яна фортеця стоїть на тисячолітньому фундаменті! Стіни фортеці зведені в XIV ст., коли місто перейшло у власність родини Другетів на багато століть. Вони ж спорудили і палац всередині замку – сувору будівлю з могутніми стінами, яка служила не лише житлом, а й останнім оборонним пунктом, фортецею у фортеці.
Спустившись від замку, ми потрапляємо на вузенькі вулички старого міста з неповторною атмосферою. Прогулявшись пішохідною Корзо і сусідніми вулицями, ми побачимо пам’ятки мультикультурності закарпатської столиці -  прекрасний греко-католицький храм у стилі необароко, римо-католицький костел XVIII ст., синагогу 1904 р. у мавританському стилі… Є тут і чеський квартал міжвоєнних років.
Варто також завітати у будівлю жупанату – крайової адміністрації угорських часів, де зараз художній музей.. А у скансені можна побачити пам’ятки народної дерев’яної архітектури, зокрема унікальну лемківську церкву.
Затишні вулички потішать не лише красивими будівлями, а й зеленню Липової алеї та кількох парків, набережною річки Уж, прекрасним ботанічним садом. І звісно найкраще завітати до Ужгорода навесні, коли місто вкривається пишним рожевим килимом цвіту сакури.

Відпочинок в термальних водах с. Барвінок
Запрошуємо Вас порелаксувати в термальних басейнах готелю-ранчо «Золота Гора». До Вашої уваги – один великий відкритий термальний басейн (t° +29°), маленький відкритий термальний басейн (t +39°), відкритий дитячий басейн, великий критий термальний басейн ( t° + 26°) та джакузі (t° + 34°). Схожі води можна віднайти на курортах Котре (Франція), «ЕМС» (Німеччина) та Тепліце (Чехія). Цілюща, гаряча термальна вода прямує із самого серця землі, та потрапляє в термальні басейни «Золота Гора», щоб Ви могли насолодитися оздоровчими властивостями термальних вод Закарпаття.

Дегустація вин
Хіба ж можна приїхати на Закарпаття і не спробувати місцевих вин? Виноробством закарпатці займалися здавна. Переконатися в цьому можна, відвідавши старовинні погреби з історією, яка налічує не одне століття. Тут досі існують цілі династії, які виробляють вино впродовж багатьох поколінь!

Існує легенда, що Зевс розсердився на Бахуса і прогнав його у заслання на Закарпаття, бо тут не було винограду. Та бог виноробства приніс в сандалії галузочку виноградної лози – з цього і почалось закарпатське виноробство. І сприяння хмільного бога не покидає цю землю і донині, а ми пропонуємо вам скуштувати його благословенного напою.
Під час дегустації Ви під легкі закуски зможете ознайомитися з різними традиційними сортами закарпатських вин та сортами вин, які виготовляють по всьому світу, а також придбати пляшку вина, яке Вам найбільше сподобалось, щоб привезти смак Закарпаття з собою додому.

Поселення в садиби Берегівського району
Щоб повною мірою зануритися у закарпатську атмосферу, ніч ми проведемо у садибах зеленого туризму. Садиби зеленого туризму – це приватні котеджі, де мешканці закарпатських сіл приймуть Вас зі всією притаманною цьому краю гостинністю, пригостять традиційними стравами та розкажуть про місцеві звичаї. Жоден готель не дасть вам такої можливості ознайомитися з життям закарпатців, як гостювання у приватній садибі. Отож навіть ночівлю Ви проведете не лише з комфортом, але і з можливістю дізнатися більше про мешканців цього чудового сонячного краю!


Другий день


Виїзд із садиб Берегівського району о 08:30 год.
Прокидаємося, снідаємо, прощаємося з господарями садиб і починаємо другий день подорожі.

Дегустація сиру на буйволиній фермі біля Виноградова
Робимо зупинку в селі Олешник на фермі «Карпатський буйвіл».
Розведення буйволів – давнє традиційне заняття на Закарпатті. Ці тварини живуть в Карпатах впродовж півтора тисяч років! На жаль, зараз карпатські буйволи на межі зникнення, їх залишилось всього 200 голів на всю Україну. Це не дивно, адже вони потребують більшого догляду, ніж корови, буйволиці значно примхливіші – дають молоко тільки людям, до яких звикли, – а молока дають менше. Проте буйволяче молоко значно поживніше від коров’ячого і багатше на вітаміни та мікроелементи, а продукти з буйволячого молока – сири, масло – мають неповторний смак.
Ферма «Карпатський буйвіл» - це спроба зберегти і розвинути традиції предків з розведення цієї величної тварини. Тут Ви зможете ознайомитися з історією буйволів на Закарпатті, особливостями їх утримання, та на власні очі побачити, як виготовляється сир за давніми карпатськими технологіями. Також Ви зможете продегустувати екологічно-чисту продукцію з буйволячого молока і придбати молоко, сир або масло, поєднавши корисне з приємним – вдовольнитися смачним органічним продуктом, і водночас підтримати зникаючу традицію і розвиток місцевого виробництва.

Дегустація леквару
Зупинимося в селі Ботар, де відвідаємо єдиний в Україні та Східній Європі музей леквару (варення). Леквар – сливове повидло, виготовлене за давнім закарпатським рецептом без цукру. В закарпатських родинах і сьогодні існує традиція кожного року збирати врожай стиглих слив і всією родиною їх чистити від кісточок і варити на повільному вогні у величезних чанах – іноді більш ніж добу. Так по тутешніх селах виготовляли леквар споконвіків, і ми пропонуємо вам ознайомитися з цим традиційним смаколиком.
Музей пропонує спробувати також різні види варення, повидла, фруктових соусів і соків, виготовлених як з місцевих фруктів за традиційними рецептами, так і з екзотичних, завезених сюди з далеких країв. Окрім дегустації цієї екологічно-чистої органічної продукції можна також спробувати м’ясо свині породи мангалиця. Ферма по розведенню мангалиці працює поряд – одна з небагатьох, де відроджують цю традиційну для Закарпаття породу. Відвідини музею в селі Ботар – це унікальна можливість ознайомитися із солодкими і смачними закарпатськими кулінарними традиціями.

Екскурсія замком в Чинадійово
Містечку Чинадієво пощастило мати аж два замки. Відомішим є палац графів Шенборнів, але в самому містечку знаходиться значно давніша фортеця, яку ми також сьогодні відвідаємо. Зовні непримітний кремезний двоповерховий будинок приховує давню і бурхливу історію.

Споруджена фортеця бароном Перені у XIV ст. Пізніше замок неодноразово перебудовувався. Як і саме містечко до 1944 р., замок насить назву Сент-Міклош – Святий Миколай.  Його доля нерозривно пов’язана з героями визвольної боротьби Угорщини проти імперії Габсбургів. Кажуть, саме тут легендарна Ілона Зріні, мужня оборонниця Мукачівського замку, вперше зустріла і покохала графа Імре Текелі, молодшого від неї на 13 років. Тут вони таємно зустрічалися до шлюбу, і тут їх кохання переплелося з любов’ю до батьківщини і плануванням повстання. Пізніше син Ілони Зріні Ференц ІІ Ракоці продовжив справу матері, зробивши із замку важливий форпост угорських повстанців-куруців.
Нинішня доля замку не менш романтична – його орендував і відродив з руїн художник Йосип Бартош. На сьогодні він збирає кошти для повного відновлення замку, тож наш візит буде не лише розвагою, а й невеликим вкладом у майбутнє пам’ятки.

Повернення до Львова орієнтовно о 23:30 год. 

 



Проживання
 відбувається в затишних садибах сільського туризму Берегівського району з вигодами, номери: 2-х і 3-х місні. Поселення згідно Ваших побажань. Фото садиб можна побачити тут.

 

Вартість вхідних квитків в туристичні об’єкти, дегустацій:

  • термальний комплекс «Золота Гора»: загальний – 250 грн., діти зростом від 120 см до 150 см – 75 грн., діти зростом до 120 см – безкоштовно;
  • дегустація вин : загальний – 70 грн., екскурсія без споживання вина – 35 грн.;
  • дегустація буйволячих та овечих сортів сиру і глінтвейну: загальний – 55 грн.;
  • дегустація шести видів повидла і чотирьох видів ковбаси в Ботарі: загальний – 95 грн.;
  • замок «Сент-Міклош»: благодійна пожертва.

 

Харчування:

  • Обід у 1-й день – в ресторані міста Ужгород. Меню і заклад уточнюється. Орієнтовна вартість 85 грн.
  • Вечеря у 1-й день – в садибах після поселення і складається з страв угорської національної кухні: бограч-гуляш, толтоткапосто (закарпатські голубці), солодощі, компот. Вартість 80 грн.
  • Сніданок у 2-й день – в садибах, пропоноване меню: омлет, хліб, ковбаси, сир, леквар, масло, чай/кава. Вартість 50 грн.
  • Обід в 2-й день – в ресторані «Вулик» смт. Чинадієво, пропоноване меню: суп «лопатки», кнедлики з грибною підливою і м’ясними шишками, салат з капусти, хліб, карпатський чай. Вартість 80 грн.

 


Для бронювання місць на даний тур:
 обирайте «Замовити тур»  (кнопочка під вартістю туру), 
 пишіть на vodogray.lviv@gmail.com,
 телефонуйте +38 073 805 0 805 
чи  +38 098 805 5 805 (Viber / Telegram)


 

Залишити відгук

0 Коментарів